Veritabanı Nitelikler

Veritabanı  Nitelikler
Bir varlık, çok sayıda nitelik yardımıyla tanımlanabilir.
Örneğin, “PERSONEL” varlığının nitelikleri yandaki şekildeki gibi olabilir.










Etki Alanı
Etki Alanı

Niteliğin aldığı değerlere etki alanı (domain) adı verilir. Örneğin, “PERSONEL” varlığının “adı ve soyadı” niteliği, biroldukça PERSONEL adını ve soyadını içeren bir dizidir.

Etki AlanıO halde kalite, matematiksel anlamda bir fonksiyon olarak da değerlendirilebilir. Bir varlık kümesinden bir etki alanına eşlendirmeyi sağlar. Bu sayede her varlık, nitelik ve veri kıymeti olarak veri çiftleri biçiminde gösterilebilir.

Örneğin bir “PERSONEL” varlığı;
(nitelik)

çiftleri biçiminde ifade edilebilir. “PERSONEL” varlığının bir elemanı için veri çiftleri yandaki şekildeki gibi ifade edilebilir.




Türetilen Nitelik

Bir nitelik kullanılarak, bir başka varlık niteliği elde edilebiliyorsa, bu yeni niteliğe türetilen nitelik adı verilir. Örneğin; “PERSONEL” varlığının “doğum tarihi” niteliğinden yararlanılarak, “yaş” niteliği elde edilebilir.

ÖRNEK:
PERSONELin doğum tarihi 1960 ise, içinde bulunmuş olduğumuz yıldan yararlanılarak, bu tarih çıkarılır ve PERSONELin yaşı bulunur. O zaman, PERSONELin “doğum zamanı” niteliği belirli ise, “yaş” adlı bir nitelik tanımlamaya gerek kalmamıştır. “Yaş” niteliği bir türetilen nitelik olarak değerlendirilir.
Türetilen Nitelik


Çok Değere Sahip Nitelikler

Bir nitelik birden fazla kıymet ile eşlenebiliyorsa, çok değere sahip kalite isminde olan bir kavramdan söz edilir.

ÖRNEK: Bir kişinin “beğenmiş olduğu otomobil markaları” adlı kalite, birden çok arabayı kapsayacağı için bu niteliğin çok değere sahip bir kalite olduğu kabul edilir.

Çok Değere Sahip Nitelikler